BEVEZETŐ
„A mélység az ugyanolyan, mint a magasság. Csak máshonnan kell nézni.”
(Kiss Ottó)

2006 óta többféle hagyományt követve, de tartalmában mindig sokféle újdonságot kínálva kerül sor az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében az Országos Könyvtári Napok eseményeire, a szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozatára minden év októberében.

A 2021. évi Országos Könyvtári Napok eseményeinek tervezésekor figyelembe vettük a megváltozott körülményeket, a könyvtárak gyors alkalmazkodását a pandémiás helyzethez. Jelentősen bővült az online szolgáltatások köre, erősödött a könyvtárak társadalmi szerepvállalása, figyelmet kapott a könyvtárosok tudása, helytállása. Az októberi napokban felértékelődik a személyes találkozások lehetősége is.

Az elmúlt évben a projekt keretében 1248 település 1494 intézményében 4177 eseményre került sor, amelyen 172 468 érdeklődő vett részt.

2021 októberében ismét valamennyi korosztály figyelmére számítunk a legkisebb településektől a fővárosig. Új elem az Országos Könyvtári Napok történetében, hogy az egyes napokhoz online előadásokat tervezünk a témák legjobb szakembereinek közreműködésére számítva. Ezek gondolatébresztők, vitaindítók, beszélgetések ösztönzői lehetnek, amelyekre építhetnek a települési könyvtárak.

A projekt témakörei:

  • Könyvtárak a járványhelyzetben

  • Könyvtárak a mentális egészségért

  • A könyvtárak múltidéző szerepe

  • Könyvtárak a személyes kapcsolatokért

  • A könyvtárosok tudásátadó szerepe

  • Egyensúlyban a természettel

Október 10-én – sokak örömére – ismét Könyves Vasárnap! A könyvtárak rendhagyó programokkal, rendkívüli könyvtárnyitással, izgalmas meglepetésekkel várnak mindenkit. A mesedélelőttök, bábműsorok, irodalmi játékok, könyvbemutatók, kiállítások, és különféle pályázatok között biztosan minden gyerek és felnőtt talál majd kedvére valót.

Reméljük, hogy az idei események hozzájárulnak ahhoz, hogy a könyvtárlátogatók újra bizalommal keressék fel könyvtárainkat.

2021. szeptember 8.

 

Ramháb Mária
elnök
Informatikai és Könyvtári Szövetség